כיוון שסעודת ‘מלווה מלכה’ באה להמשיך את השראת השבת לימות החול, ראוי להשוות אותה לסעודות השבת, ולפרוס מפה על השולחן, ולסדרו בכלים נאים לקראת הסעודה. וראוי שלא להסיר את בגדי השבת עד אחר סעודת ‘מלווה מלכה’. וכשם שסעודות השבת שייכות לגברים ונשים כאחד, כן גם סעודת ‘מלווה מלכה’ (שש”כ סג, א- ג).
לכתחילה יש לקיים את סעודת ‘מלווה מלכה’ על לחם, כמו שלוש הסעודות. ויוסיפו תבשילים לכבוד הסעודה. ומי שאינו רעב כל כך, ישתדל לאכול כזית לחם עם תוספת מסוימת. ואם אינו רוצה לאכול לחם, יכול לצאת באכילת מזונות או במאכל מבושל או מטוגן, ולכל הפחות בפירות, כמו שלמדנו לגבי סעודה שלישית (הלכה ה).
מי שאין לו די מאכלים לשלוש הסעודות ול’מלווה מלכה’, מצוות שלוש הסעודות בשבת קודמת, ויקיים ‘מלווה מלכה’ בכזית לחם (שעה”צ ש, ט).
לכתחילה יש לאכול סעודת ‘מלווה מלכה’ סמוך לצאת השבת, ומי שאינו רעב, ישתדל לאוכלה עד סוף ארבע שעות מתחילת הלילה, או לפחות עד חצות הלילה. ואם לא אכל עד חצות, יכול לאכול ‘מלווה מלכה’ כל הלילה (יחו”ד ד, כה; שש”כ סג, ה).
יש אומרים, שמי שהאריך בסעודה שלישית עד הלילה, פטור מסעודת ‘מלווה מלכה’. אבל למעשה נוהגים, שגם מי שהאריך בסעודה שלישית לתוך הלילה, עורך לאחר מכן סעודת ‘מלווה מלכה’ (כה”ח ש, יא).